Forbereder Israel, USA og Storbritannia angrep på Iran?

Fra Ordetogisrael.no/
4. november 2011.

Israel har tidligere ødelagt to lands atomkraftverk, i 1981 i Irak og i 2007 i Syria. Ynetnews melder på sin hjemmeside at det den siste uken har vært rådslagninger mellom Israel, USA og Storbritannia om bombing av Irans atomkraftverk.

Det er en utbredt oppfatning at Iran nå har anriket uran nok til å produsere fire atombomber, og at anrikingen fortsetter med uforminsket styrke. Israel, USA og Storbritannia er derfor av den oppfatning, at de bør foreta et preemtivt angrep mot Irans kjernefysiske installasjoner.

Det startet sist fredag da Israels største avis, Yediot Ahronot, kjørte en forside redaksjonelt, hvor den hevdet at statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak allerede hadde bestemt at et angrep på Iran var nødvendig, og arbeidet med regjeringen for å få støtte for dette. Dagen etter var Knesset involvert i konstant debatt om nødvendigheten av å angripe Iran før landet får ferdig en atombombe. Vestlige etterretningskilder mener nå at Iran vil arbeide for å få kjernefysiske våpen, men det kan fortsatt være to år før landet har operasjonelle stridshoder.

Utenriksminister Avigdor Lieberman vil i et intervju med Israel Radio ikke avkrefte at et angrep på Iran ikke er diskutert, men sa at mye av det som blir rapportert i media er unøyaktig. At et angrep er nær forestående, var tre store militære øvelser som er gjennomført den siste uken: På onsdag returnerte israelske kampfly fra en storstilt fellesøvelse sammen med det italienske flyvåpen. Øvelsene inkluderte langtrekkende tanking av bensin, idet et angrep på Iran vil kreve at jagerflyene må fylle drivstoff i luften.

På torsdag gjennomførte Israels hjemmevern en stor drill i Tel Avivregionen, hvor de simulerte et langtrekkende fienderakettangrep på Israels befolkningssentra. Iran har advart om at dersom Israel bomber deres atomanlegg, vil raketter regne ned på israelske byer. Syria ville formodentlig bli med Iran i et slikt angrep.

Den britiske avisen The Guardian rapporterte onsdag at de britiske militærstyrker gjør forberedelser til å ta del i et amerikanskledet angrep på Iran. Rapporten kom bare dager etter at sjefen for det britiske militæret besøkte general David Richards i Israel. Israels forsvarsminister Ehud Barak er for tiden i London, hvor han har samtaler med Storbritannias beste forsvartjenestemenn.

Londonavisen Daily Mail fulgte opp med en rapport, hvor de siterte britiske tjenestemenn, som sa at USA´s president Barack Obama og den britiske statsminister David Cameron hadde bestemt, at etter år med diplomask innsats, er det nå ikke noe alternativ annet enn militær intervensjon som et middel for å stanse Irans atomprogram. "Obama og Cameron forbereder seg til krig etter rapporter om at Iran nå har nok anriket uran til fire kjernefysiske våpen," rapporterte avisen.

Mange i Israel mener at det vil til slutt ikke vil være noe annet valg enn å ødelegge Irans kjernefysiske anlegg, akkurat som Israel gjorde mot Irak i 1981 og mot Syria i 2007. Selv om Israel ikke spiller en direkte rolle i en kommende militæroperasjon mot Iran, ville landet bære sin del av byrden sammen med USA og Storbritannia. Hvis Iran svarer med å skyte ukonvensjonelle våpen mot Tel Aviv, vil Israel bli tvunget til å lansere et gjengjeldelsesangrep.