Egyptere planlægger anti-israelsk march med 'en million mand'.

29. august 2011.

Det egyptiske dagblad al-Youm al-Saba'a rapporterede onsdag, at egyptiske protestarrangører opfordrer til "protest med en million mand" udenfor Israels ambassade i Kairo.

Demonstranterne, der bruger FaceBook og andre sociale mediesteder, siger, at demonstrationens fokus vil være at kræve den israelske ambassadør udvist af Egypten og Israels ambassade i hovedstaden lukket. At hjemkalde en ambassadør er at betragte som et skridt mod indstilling af fredelige forbindelser mellem lande i diplomatiske kredse.

Imens fortsætter demonstranter med at demonstrere udenfor ambassaden for femte dag i træk, hvor de råber: "Udvis ambassadøren øjeblikkelig." Andre samledes udenfor ambassadørens bolig i Kairo og opfordrede medborgere til at slutte sig til dem for "at tvinge ambassadøren til at forlade Egypten."

Anti-israelske protester brød ud i Kairo i sidste weekend efter rapporter om, at mindst tre egyptiske sikkerhedsfolk blev uforvarende dræbt under en ildkamp mellem IDF-styrker og terroristerne, der begik det dødelige terrorangreb i nærheden af Eilat, som efterlod otte døde civile israelere i forrige uge.

Demonstranterne brændte israelske flag og kastede kanonslag mod ambassadebygningen i håb om at antænde det israelske flag på ambassaden. En ung egypter klatrede senere op på bygningen og tog det israelske flag ned.

Episoden med skyderi ved grænsen har skabt en diplomatisk krise mellem Jerusalem og Kairo. Egyptens kabinet sagde i sidste uge, at en israelsk erklæring, der udtrykte beklagelse over dødsfaldene på grænsen, ikke var nok, men de var lige ved at hjemkalde deres udsending i Tel Aviv. Israel har identificeret mindst tre af de terrorister, der var involveret i forrige uges angreb, som stammende fra Sinai – i modsætning til tidligere egyptiske påstande om, at Sinai-terrorister ikke var involveret i hændelsen.

Demonstranterne kræver, at fredsaftalen med Israel bliver ændret – især hvad angår den militære tilstedeværelse i Sinai – eller helt afskaffes. Egyptens remilitariseringen af Sinai vil være dødsstødet for Camp David aftalerne, hvilket potentielt kunne resultere i væbnet konflikt mellem de to nationer.

Egyptens overgangsjunta sagde i sidste uge, at de planlægger at udvikle Sinai i nærheden af den israelske grænse, mens IDF-stabschef Benny Gantz har sagt, at han planlægger at styrke Israels militære styrke langs grænsen på grund af sidste uges angreb.

Kirsten Genach, 29. august 2011.
SupportIsrael.net