Israel advarer Assad om, at han er på dødslisten, hvis han angriber.

Den 3. juli 2011.

En kuwaitisk avis rapporter, at Israel har advaret den syriske præsident Bashar Assad om, at han vil blive angrebet, hvis han prøver at starte en krig med Israel for at fjerne søgelyset fra den brutale undertrykkelse af opstanden i hans land.

Dagbladet al-Jarida rapporterede, at advarslen blev sendt via mæglere i Tyrkiet, efter efterretningsrapporter om usædvanlige bevægelser af syriske tropper og genplacering af langdistancemissiler.

Israel har ikke kommenteret rapporten.

Israel sagde i sidste måned, at der var klare beviser på, at det syriske regime betalte befolkningen for at storme den israelske grænse ved Golan-højderne og engagere hæren, som dræbte omkring en snes syriske arabere i sammenstød.

"Det er næsten en kliché – dette er, hvad han [Assad] altid gør. Han er under pres hjemme, så han afleder opmærksomheden," sagde Andrew Tabler, en Syrien-ekspert ved Washingtons Institut for Nærøstenpolitik og citeret af det engelske forretningsnyhedswebsted IBTimes.

Han sagde, at Assad prøvede den samme taktik i Den anden Libanonkrig i 2006 “ved at samle folket omkring modstand mod Israel; og denne gang er det med den palæstinensiske sag. Det vil ikke virke!"

På trods af stigende modstand mod Assad er syrerne forenede i deres had til Israel og deres krav på Golan-højderne, hvor cirka 50 procent af befolkningen nu er jødisk. Protestbevægelsen i Syrien er ikke aftaget, men Assad er heller ikke holdt op med at bruge brutal magt for at skyde demonstranter, som regeringen har betegnet som “bevæbnede bander.”

Regimet tillod 200 protestledere at mødes i Damaskus i sidste uge, men aktivisterne sagde, at Syrien har anholdt mere end 1.000 mennesker i løbet af de sidste syv dage – herunder 1.000 studerende ved Damaskus Universitet efter et stort anti-regeringsmøde.

IBTimes bemærkede, at protestbevægelsen forværrer Israels frygt for Assads næste træk. “Det synes dog urealistisk at tro, at Assad vil angribe Israel, eftersom han ved, at det er én ting, som landets vestlige allierede ikke vil tillade ham at gøre.”


Kirsten Genach, 3. juli 2011