Heftige spekulasjoner etter utsatt øvelse.

Fra Josafat.no/
25. januar 2012.
Analyse av Odd Sverre Hove.

Etter at Israel i helgen plutselig utsatte tidenes største felles militærøvelse med USA, tror observatører at sannsynligheten for israelsk alenegang mot Iran kan være blitt større. Men andre avdramatiserer.

Den gigantiske militærøvelsen skulle skje på israelsk jord og var litt av et prestisjeprosjekt for både USA og Israel. For aldri har det vært avholdt noen større internasjonal øvelse i rakettforsvar.

I romjulen sendte USA til og med over 9.000 spesialsoldater til Israel med det gjeveste USA rår over av rakettforsvarsutstyr. Det var derfor ingen overraskelse at mange lurte på om øvelsen bare var skalkeskjul for at USA og Israel drev med felles forberedelse til krigen mot Iran og/eller Syria.

Som lyn fra klar himmel
Nyheten om utsettelse av øvelsen kom derfor som lyn fra klar himmel, både i Washington og Jerusalem. I de første meldingene ble det skapt inntrykk av at det var Obama som plutselig hadde utsatt den. Offisielt skulle begrunnelsen da være dels økonomisk og dels bekymring for at Iran ville oppfatte øvelsen som en militær provokasjon.

Men onsdag ble det kjent at det tvert imot var statsminister Netanjahu som hadde utsatt gigantøvelsen, og at det angivelig var Obama som satt rystet og forskrekket i Det Hvite Hus. Begrunnelsen observatører nå begynte fremholde, var at Israel er så misfornøyd med Obamas innsats mot Iran at man nå vil kjøre hele løpet på egen hånd uten Obama.

Ødelegge Obamas valgkamp?
I tråd med denne tolkningen skrev Obamas støttespiller Roger Cohen onsdag en sår og hjerteskjærende kommentar i The New York Times der han nærmest tigget «Bibi» (= Netanjahu) om å la være å gå alene mot Iran og dermed «ødelegge Obamas valgkamp». For en israelsk krig mot Iran uten Obama vil gi republikanernes kandidat valgseieren i USA den 5. november, mente Cohen.

På den andre siden hørte man i Israels militære underskoger røster som mente det ville være bare bra hvis Netanjahu ristet Obamas bremseklosser av seg og fristilte Israel til å ta seg av Iran alene. Blant annet pekte man i slike miljøer på at Obama i desember ikke gjorde noe som helst i reaksjon på at Iran slo kloa i et av USAs mest avansert ubemannede dronefly. Obama lot også hangarskipet USS Stennis seile langt bort fra iranske farvann da en iransk admiral truet med å stenge Hormuz-stredet hvis skipet vendte tilbake til den persiske Gulfen.

Oppgitt over svak Obama
For ikke å snakke om at det vakte vrede i israelske sikkerhetsmiljøer da utenriksminister Hillary Clinton i forrige uke offentlig beklaget drapet på en iransk atomvåpen-professor. Det blir nå vanlig antatt i internasjonale medier at selve drapet ble utført av iranske opposisjonsgrupper, men at disse ble utrustet av CIA og/eller MI6 og/eller Mossad. USA burde ikke ha avsvekket den offentlige tvetydigheten i saken, fremholdt israelske kritikere.

I Israel er mange oppgitt over alle de offentlig synlige svakhetstegnene Obama omgir seg med, like oppgitt som mange av USAs republikanere er.

Obamas balansekunst
Også før nyheten om utsettelse av gigantøvelsen denne uken var amerikanske medier fulle av oppslag om Obamas angivelig delikate balansekunst vis-a-vis Israel i Iran-spørsmålet. På den ene siden går amerikanske militærsjefer helhjertet inn i tett samarbeid med kollegene sine i Israel under den pågåernde militære styrkeoppbyggingen. På den andre siden skriver både Bloomberg News og The Wall Street Journal at Obamas folk hele tiden prøver å øve sterkt press på Israel for å hindre israelsk alenegang.

Også i oktober og november var mediene fulle av amerikanske toppleder-uttalelser av samme slag, men i desember snudde plutselig tonearten. Da fikk sjefene det travelt med å forsikre at USA vurderer den iranske atombombe-produksjonen med utgangspunkt i de samme «røde linjene» som Israel. Nå hører man derimot igjen de samme tingene som i november: Anonyme militære sjefer i USA føler seg angivelig usikre på hva Israel egentlig planlegger.

Israel beroliger
De siste par dagene er flere offisielle talsmenn for Israel rykket ut med beroligende ord. Forsvarsminister Ehud Barak sa i den israelske militærradioen at en israelsk beslutning i Iran-spørsmålet ennå ligger «langt inne i fremtiden», og at USA tvert imot er svært godt informert om Israels militære planer. Og Israels ambassadør i USA, Michael Oren, sier til The Jerusalem Post at den planlagte felleøvelsen med USA ble utsatt av bare rent tekniske og logistiske grunner, som ikke har noe med politikk å gjøre.

Faktaramme:
Fakta/Øvelse utsatt
• Øvelsen «Austere Challange 12» har vært planlagt i over et år og skulle være tidenes største felles militærøvelse mellom USA og Israel i kunsten å forsvare mange land i Midtøsten mot rakettangrep (les: fra Iran).

• Øvelsen var opprinnelig tidfestet til april 2012, men de siste ukene har flere nyhetsversjoner hevdet at øvelsen var fremskyndet til februar. I helgen ble det derimot plutselig annonsert at øvelsen var blitt utsatt til høsten 2012.

• Forsvarsminister Ehud Barak: «Internasjonale tiltak for å bremse Irans atomvåpen-produksjon synes for tiden å være begynt på virke». «En eventuell beslutning (les: i spørsmålet om en mulig israelsk alenegang mot Iran) ligger ennå langt inne i fremtiden («is still far off»).»

• Israels forsvarssjef general Benny Ganz sier til israelske medier at Israel denne våren sannsynligvis blir nødt til å gjennomføre en større militæroperasjon mot alle rakettvåpnene Hamas har smuglet inn i Gasa. Israel forbereder for tiden en slik operasjon, som ifølge Ganz kan bli en god del større enn den forrige i 2009.