Kong Abdullah besøger Abbas på aftenen for Hamas-enhedsaftale.

28. november 2011.

Jordans Kong Abdullah besøgte i mandags Ramallah for første gang i 11 år – to dage før Abbas og Hamas skal forny en samlingsregering.

Kongen kom ikke med nogen begrundelse for besøget bortset fra at erklære sin støtte til oprettelsen af Det palæstinensiske Selvstyre som en stat og sin modstand mod jødisk tilstedeværelse i hele det land, som PA kræver.

Monarken står overfor en gærende borgerkrig på grænsen til Syrien og voksende uenighed med beduiner og arabere i Jordan, som hævder, at Israel er deres hjemland. Han er måske bekymret over udsigten til, at Hamas vender tilbage til en samlet regering i Det palæstinensiske Selvstyre, som er betinget af en fjernelse af den amerikansk-støttede premierminister Salam Fayyad.

På trods af Kong Abdullahs støtte til PA’s krav sagde en hjælper, at Jordan ikke betragter Israels forhåndsaftale om at trække sig tilbage fra Judæa, Samaria og Jordan-dalen som en betingelse for fornyelsen af direkte forhandlinger mellem formanden for PA, Mahmoud Abbas, og Israel.

Abbas har fastfrosset forhandlinger i mere end to år på grund af sit krav, og kongens sjældne besøg kan have været planlagt med den amerikanske udenrigsminister William Burns besøg. Han mødtes med Abbas forrige søndag aften og skulle tale med premierminister Binyamin om mandagen, mens Obama-administrationen fortsat kæmper for at genoplive den “diplomatiske proces,” der har været død længe.

En samlingsregering af Fatah-fraktionen, ledet af Abbas, og Hamas, ville være endnu et søm i den amerikanske diplomatiske kiste.

I et nyligt interview med BBC gentog Kong Abdullah teorien om, at den iranske trussel ville blive elimineret ved accept af Det palæstinensiske Selvstyres krav om en stat.

“Forudsætningen for, at Iran vil angribe Israel, er uretfærdigheden mod palæstinenserne og Jerusalems fremtid,” sagde Kong Abdullah.

“Hvorfor skulle Iran ønske at angribe, hvorfor skulle Iran være en trussel mod Israel?

Så der er to måder at anskue det på: Man kan gå i krig og skabe et problem mellem Iran og Israel, eller man kan løse det palæstinensiske problem og integrere sig selv i nærmiljøet; og de første mennesker, der vil beskytte jer, vil være resten af os naboer,” ræsonnerede han.

Kirsten Genach, 28. november 2011
SupportIsrael.net