Netanyahu går sterkt ut mot vold av bosettere.

Fra Idag.no/
16. december 2011.
Av Richard Oestermann.

Mange i Israel er blitt sjokkert over den siste tidens bosettingsvold, og nå har statsminister Binyamin Netanyahu fastlagt en ny politikk som går ut på at radikale israelere skal behandles på samme vis som palestina-arabere som mistenkes for å kjempe med voldelige midler - at de skal fengsles i lengre tid uten anklage og stilles for retten ved en militærdomstol.

Netanyahu har uttalt seg mot jødiske voldshandlinger etter et møte med høytstående juridiske sakkyndige og sikkerhetsmyndigheter om ytterliggående høyreaktivisters angrep ikke bare på palestina-arabere, men mot soldater i de israelske sikkerhetsstyrkene.

- Røde linjer er blitt overskredet, skriver den israelske avisen "Ma'ariv" over hele forsiden, etter at Netanyahu i en uttalelse hadde betegnet bosettingsangrepene mot israelske militærbaser som "en endring av spillet".

Netanyahu sier:
- De som løfter hånden mot israelsk militær og politi vil bli straffet alvorlig. Det vil ikke bli tillat jødiske ekstremister å gi støtte til en religionskrig.

Bosetterne har for noen dager siden angrepet en israelsk militærbase nær Kalkilya på Vestbredden, etter at de hadde hørt at en illegal bosettingsforpost var blitt lagt ned. Dette angrepet førte til en øyeblikkelig konsensus i Israel om nødvendigheten av at det tas radikale skritt på linje med dem som brukes overfor palestina-arabere.

Netanyahu gikk ikke så langt at han betegnet de voldelige bosettingene som "terrorister". Han betegnet gruppen som et mindretall som ikke representerer de som bor på Vestbredden, og som er lojale overfor staten og dens lover og fordømmer opptøyer.

Netanyahu-regjeringens initiativ går klart i mot to separate legale systemer på Vestbredden - en for jødiske bosettere og en annen for palestina-arabere. Det er ikke minst dette som har ført til sammenligninger med "apartheid".

- Fra nå av vil urostiftere komme for retten under det samme systemet, uttaler Netanyahus talsmann, Mark Regev.

Blant den siste tidens bosettingsangrep er vandalisering og nedbrenning av en moske, dagen etter at en forlatt moske i Jerusalem var utsatt for det samme, muligens utført av jødiske bosettingsekstremister.