Abbas: Den Arabiske verden gjorde forkert i at afvise delingsplanen i 1947.

Fra Haaretz.com/
28. oktober 2011.

Den Palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, sagde i et interview med Channel 2, ”Det var vores fejl; det var som helhed en Arabisk fejl, men straffer de (Israelerne) os for denne fejl i 64 år?”

Den Palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, sagde fredag ​​i et interview med Channel 2, at den Arabiske verden har begået en fejl ved at afvise FN’s 1947-plan om at dele Palæstina i en Palæstinensisk og en Jødisk stat.

Den Palæstinensiske og Arabiske afvisning af at acceptere FN-planen for deling af det daværende Britisk-styrede mandat, Palæstina, udløste udbredte kampe og Arabisk militær-indgriben, efter at Israel erklærede sin uafhængighed det følgende år. Araberne tabt krigen.

"Det var vores fejl. Det var som helhed en Arabisk fejltagelse," sagde den Palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, til Channel 2-TV i et sjældent interview til det Israelske medie. "Men straffer de (Israelerne) os for denne fejl i 64 år?"

Abbas påstod også, at han og den tidligere Israelske premierminister, Ehud Olmert, var "meget, meget tæt" på at nå en fredsaftale i 2008, før den Israelske leder forlod embedet under en sky af beskyldninger om korruption.

"Det var en meget god mulighed," sagde han. "Hvis han var blevet 2-3 måneder, tror jeg, at vi kunne have indgået en aftale på den tid."

Han bekræftede Olmert’s redegørelse, at den Israelske leder var villig til at trække sig tilbage fra 93,5 procent af Vestbredden. Palæstinenserne, tilføjede Abbas, reagerede ved at tilbyde at lade Israel beholde 1,9 procent af Vestbredden.

Fredsforhandlingerne gik i stå for tre år siden, og sidste måned undgik Abbas en bilateral forhandling ved at bede FN om at anerkende en uafhængig stat i Palæstina.

I sit tv-interview erkendte Abbas, at Palæstinenserne måske ikke vil være i stand til at mønstre de nødvendige ni stemmer i det 15-medlem store Sikkerhedsråd for godkendelse af  statsdannelsestilbudet. Men flertals-støtte ville være et åbent spørgsmål alligevel, fordi USA har truet med at nedlægge veto mod statsdannelses-begæringen, som Israel også er imod, idet de ræsonnerer, at kun forhandlinger kan give en Palæstinensisk stat.