Den nye staten Sør Sudans ledere: "Vi elsker Israel og jødene".


Fra Ordetogisrael.no
12. juni 2011.

Republikken Sør Sudan ble søndag anerkjent som en ny stat i verdenssamfunnet av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Den nye staten er politisk meget Israelvennlig, noe som har kommet til uttrykk ved flere anledninger i den senere tid.

Elia Dimo, en høytstående tjenestemann i den nydannede republikken Sør Sudan, erklærte mandag landets lojalitet til Israel og det jødiske folk. Dimo, som driver en pro-Israel Facebook gruppe, er en av grunnleggerne av Sør Sudans mlitære styrker. I et intervju med Israels Channel 10 på mandag, sa han: "Vi har vært bekymret for det jødiske folks vel, men Israel er et vennlig land, og vi elsker jødene. Vi tror at Israel er det utvalgte folk, og vi ber for dem. Vi elsker dem og ønsker å ha et sterkt forhold til dem."

Dimos ord er bare et ekko av tidligere uttalelser uttrykt av det nye landet Sør Sudans ledere. Under et uformelt møte i London i februar, viste Sør Sudan stor interesse for å knytte diplomatiske og økonomiske bånd til staten Israel. Medlemmer av Sør Sudans diplomati møtte den israelske statssekretær Ayoub Kara, og inviterte ham til å besøke hovedstaden Juba.

På søndag kunngjorde statsminister Benjamin Netanyahu at Israel anerkjenner republikken Sør Sudan. "I går ble en ny stat født, nemlig Sør Sudan. Jeg meddele herved at Israel har anerkjent Republikken Sør Sudan. Israel ønsker landet suksess. Dette er et fredssøkende land, og vi vil med stor glede samarbeide med den nye nasjonen, for å sikre landet en god utvikling og velstand. Vi hilser Sør Sudan hjertelig velkommen til et godt og varig samarbeid med Israel," uttalte statsminister Netanyahu i søndagens regjeringsmøte.

I tillegg har IsraAID, Det israelske forum for internasjonal humanitær bistand (IJC), lovet å gi det nye landet humanitær hjelp. Prosjektet vil bli finansiert delvis av Den jødiske federation i Toronto, AJC og flere statlige departementer i Israel.

Den nye republikken Sør Sudan, som har en majoritet av kristne innbyggere, ble løsrevet fra Sudan, som imidlertid er en fundamentalistisk muslimsk stat. De kristne i Sør Sudan har lidd grusomt under sudansk herredømme og hundretusener er blitt drept av det muslimske styret i landet.