Medieforskjell om nyheter fra Gaza og Israel.

Gjestekommentar, 09.05.11
Fra Kommentar-Avisa.no
(Innkommet til redaksjonen i begynnelsen av april)
Av Jan Pedersen.

En skal ikke ha lest mange aviser i Norge, før en ser den store forskjellen på nyhetsformidlingen og oppslagsvolumet på nyheter fra Gaza og Israel. Hva kan det komme av? Hvorfor er det så stor ubalanse i mediedekningen?

Jeg skal ta med noen eksempler fra siste uken;

Om Gaza: Stor forhåndsomtale av den planlagte Gaza-konvoien i mai i Fedrelandsvennen sist lørdag. God presentasjon av norske fagforeninger som samler inn penger til hjelpekonvoyen, omtale av aktive stortingsrepresentanter fra AP og Sv som skal delta. Videre er det utspørring av seks av Agders stortingsrepresentanter omkring hele prosjektet.

I rettferdighetens navn har Fædrelandsvennen med en 2-spalters sak om det store våpenbeslag på en båt som var sendt for å levere ulovlige våpen til Gaza. Mens planene med hjelpekonvoyen fikk en og en halv sides oppmerksomhet.

Om Israel: Hele Israel stod stille i fem minutter denne uken for å markere at den israelske soldaten Gilad Shalit somble kidnappet for snart fem år siden av Hamas i Gaza, fremdeles er der på ukjent sted. Dette brudd på menneskerettighetslovene er nesten ikke omtalt i Norge.

To terrorister angrep og skar strupene over på tre barn og deres foreldre mens de sov i sitt hjem. Dette utløste landesorg i Israel. Hva gjorde Norge? Bare korte omtaler.

Som nevnt ble smuglingsforsøk pr. båt med iranske våpen til Gaza oppdaget i tide. De var tiltenkt å bli fraktet gjennom tunneler fra Egypt til Gaza. Nordens ambassader var invitert til å se på skipet og dens last av smuglervåpen.

59 diplomater møtte, men bare den norske ambassadør fra Norden! Båten lå i Ashdod i Israel. Er det rart at landet er skeptisk til båter som vil til Gaza?En nyhet som knapt er verdt å nevne, er at det ble avfyrt 50 bombekastergranater fra Gaza mot israelske byer lørdag på samme tid. At det blir gitt svar på angrepet det kan en forstå. Men hvor er mediene som skulle gå inn og orientere om hva som skjer?

Den siste meldingen som kom denne uken om jødehat, var fra Stockholm, der en kvinnelig jødisk lege gift med en politimann, fikk dødstrusler i posten. Selvsagt kommer slike brev anonymt.

Min hovedkonklusjon er: det er medieubalanse i nyheter som kommer fra Midt-Østen. Palestinskarabiske folkegrupper møter ingen eller liten saklig kritikk, mens jøder og Israel får overdimensjonert medieoppmerksomhet, og da med negativt fortegn.

Kopieret fra: http://www.kommentar-avisa.no/Gjestekommentarer/Gjestekommentarer-2011/Medieforskjell_om_nyheter_fra_Gaza_og_Israel-09.05.2011.htm