Meningsmåling: Hvor ser PA arabere sig selv i Mellemøstens uroligheder?

Den 7. marts 2011.

Arabere i Det palæstinensiske Selvstyre er pessimistiske med hensyn til deres situation, og de fleste ville støtte en ikke-voldelig måde at genforene Fatah og Hamas på og danne en stat. Men da de bliver spurgt, om de forventer en ungdomsrevolution på Vestbredden på linje med dem, der fandt sted i Tunesien og Egypten, sagde kun 22,8 procent ja, 31,3 procent sagde nej, mens resten ikke kunne beslutte sig; 27,2 procent forklarede, at de følte, at de palæstinensiske forhold er forskellige fra dem, de har i de arabiske lande.

Ved meningsmålingen spurgte man 1.360 voksne i Det palæstinensiske Selvstyre, hvoraf 860 var fra Judæa og Samaria, og de resterende 500 var fra Gaza. Meningsmålingen blev foretaget den 24. til 26. februar.

Hovedparten af de adspurgte var pessimistiske med hensyn til fremtiden med 54,1 procent, der udtrykte bekymring over økonomien i PA, og 61,8 procent, der sagde, at de frygter for deres liv, deres familie og deres ejendom under Det palæstinensiske Selvstyre.

Af dem, der blev spurgt, sagde 80,1 procent, at de støtter protestbevægelsen i den arabiske verden, hvor ledere i Tunesien og Egypten er blevet væltet, og regimer i Libyen og Bahrain er blevet truet.

På trods af usikkerhed omkring deres fremtid og støtte til protesterne i Mellemøsten favner de alligevel ikke idéen om at vende op og ned på deres liv. Tæt på 75 procent sagde, at de ville støtte en ikke-voldelig folkelig bevægelse blandt arabere i Judæa, Samaria og Gaza med henblik på at få deres regering til at bringe skismaet mellem Fatah og Hamas til en afslutning – en handling, der ville forene anti-Israel og Hamas-terroristerne med Fatah.

På den anden side sagde mere end 76 procent, at de ville støtte en folkelig opstand rettet imod at tvinge israelere til at forlade Judæa og Samaria; men i dette tilfælde blev ordet ikke-voldelig ikke nævnt. Spørgsmålet om ikke-vold er irrelevant, eftersom forsøg på vold mod jøder hele tiden foregår.

Fred var heller ikke et emne. Kun 19,6 procent udtrykte støtte til fredsforhandlingerne, medens 77,6 procent sagde, at Det palæstinensiske Selvstyre fortsat burde nægte at tale med Israel, med mindre Israel forbyder jøder at bygge huse øst for våbenstilstandslinjen fra 1949.

Selv de 19,6 procent, som gik ind for forhandlinger, var ikke alle optimistiske. Kun 18 procent sagde, at de tror på, at en afslutning på de israelsk-palæstinensiske konflikter er mulig for tiden.

Til trods for den kraftige støtte til genforening af Hamas og Fatah sagde 56,5 procent, at de ville foretrække premierministeren for PA, Salem Fayyad, den nuværende næstkommanderende, frem for formand Mahmoud Abbas, til at styre deres liv i stedet for Gazas leder af Hamas, Ismael Haniyeh. Blot 19,2 procent sagde, at de ville foretrække Haniyeh frem for Fayyad.

Kilde: http://www.israelnationalnews.com/

Kirsten Genach, 7. marts 2011
SupportIsrael.net