Iran tilbyder støtte til Det palæstinensiske Selvstyre for at besejre Israel.

20. februar 2012.

Iran har brugt Gazas/Hamas-lederen, Ismail Haniyeh's besøg til at tilbyde “videnskabelig og teknologisk erfaring” til PA for en “sejr” over Israel.

Irans udenrigsminister, Ali Akbar Salehi, fortalte ifølge det officielle iranske Presse/TV nyhedsbureau, Haniyeh, om “behovet for palæstinensisk tilslutning til de grundlæggende principper for modstand som den vigtigste ingrediens for deres sejr over Israel.” Haniyeh svarede, “at muslimer gennem fuld enhed og med støtte fra Den islamiske Republik Iran vil befri Al Aqsa moskeen [på Tempelbjerget] i fremtiden.”

Haniyeh er i Iran for at fejre 33 årsdagen for den islamiske revolution i 1979 og forsøger at opretholde økonomisk støtte, som de har hårdt brug for, samt at udmanøvrere formanden for PA, Mahmoud Abbas, der er leder af det overvejende verdslige og rivaliserende Fatah parti.

De to fraktioner underskrev en aftale i Doha i sidste uge om en ny samlingsregering, ledet af Abbas og uden PA’s premierminister, Salam Fayyad. Abbas risikerer at miste økonomisk støtte fra EU ved at tilslutte sig Hamas uden at kræve, at de afviser terror, og at de anerkender Israel, selvom Abbas ikke formelt har gjort det.

Irans tilbud om “videnskabelig” assistance til Det palæstinensiske Selvstyre understreger Irans og Hamas’ fælles erklærede mål om at udslette Israel.

En afvisning af Iran fra Abbas’ side kunne kaste Det palæstinensiske Selvstyre ud i yderligere forvirring, mens en accept af alliancen mellem Hamas og Iran klart ville gøre Abbas til et udskud – selv for den venligtsindede Europæiske Union. For næsten to år siden afviste Abbbas gode råd fra den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad; og PA-talsmanden, Nabil Abu Rudeineh sagde, at "den, der ikke repræsenterer det iranske folk, som svindlede med valget, og som undertrykker det iranske folk og stjal autoriteten, er ikke berettiget til at tale om Palæstina eller Palæstinas præsident.

Iran og Hamas’ øverste leder, Khaled Mashaal, har været på kant med Haniyeh for ikke at tage parti med sin støtte til Syriens præsident Bashar Assad. Hamas’ økonomiske problemer i Gaza tilskrives årsagen til Haniyehs besøg i Teheran.

Kirsten Genach, 20. februar 2012
SupportIsrael