PM bekræfter: Israel forbliver i Jordandalen.

7. februar 2012.

En talsmand for Benjamin Netanyahu sagde, at Israel ikke vil forlade Jordandalen i den endelige status-aftale med det Palæstinensiske Selvstyre.

Som svar på rygter, der hævder, at han er villig til at gå på kompromis med hensyn til en israelsk tilstedeværelse i regionen, sagde Netanyahu i sidste uge til Likud fraktionen: "Jeg vil underskrive en endelig aftale, men kun hvis Israel forbliver i Jordandalen. Jeg tror, at vi dermed handler fornuftigt, og er på vagt overfor velfærden og sikkerheden i Israel."

En tidligere, ubekræftet rapport, offentliggjort i avisen Ma’ariv i sidste uge, hævder, at Netanyahu har indvilget i at opgive suveræniteten over Jordandalen. I en tale til Knesset's plenum sidste år på den særlige Herzl Day Session, satte premierministeren fem betingelser for en fredstraktat med det Palæstinensiske Selvstyre – men Jordandalen blev ikke nævnt blandt emnerne.

Den 14. juni 2009 satte Netanyahu i en tale på Bar Ilan Universitet de betingelser, som Israel vil acceptere for oprettelsen af en palæstinensisk stat ved siden af den jødiske stat. I den tale inviterede han "alle arabiske ledere" til at samarbejde om opbygningen sammen med Israel for en økonomisk fred i alle områder – herunder også Jordandalen. "En økonomisk fred er ikke en erstatning for en politisk fred," bemærkede han på det tidspunkt, "men et vigtigt element til at opnå det…. Sammen kan vi udvikle industrielle områder, der vil generere tusindvis af arbejdspladser og skabe turiststeder, som vil tiltrække millioner af besøgende, der er ivrige efter at gå i historiens fodspor," sagde han og oplistede blandt dem dåbsstedet ved Jordan, og ikke en eneste gang antydede han, at Israel ville trække sig tilbage fra stedet.

Talsmanden, Mark Regev, tilføjede i et efterfølgende interview med Arutz Sheva, at "Premierministeren mange gange har sagt, at en israelsk tilstedeværelse i Jordandalen er en nødvendighed. Det har ikke ændret sig."

Adspurgt om Netanyahus stilling ikke kunne ændre sig, hvis det var tyngdepunktet i en aftale, gentog Regev: "Premierministeren har sagt, at en israelsk tilstedeværelse i Jordandalen er et spørgsmål om sikkerhed."

"Sikkerhed er ikke til forhandling," understregede han.

Kirsten Genach, 7. februar 2012.
SupportIsrael