"Arbeidet med kanal fra Middelhavet til Dødehavet må igangsettes"

Fra Ordetogisrael.no/
14. januar 2012.

Presidenten i Israels handelskammer, Uriel Lynn, øver nå et sterkt presss på Israels regjering om igangsetting av arbeidet med en kanal fra Middelhavet til Dødehavet.

Arbeidet med kanal fra Middelhavet til Dødehavet må igangsettes"
Your Jewish News 2012.01.14

Presidenten i Israels handelskammer, Uriel Lynn, øver nå et sterkt presss på Israels regjering om igangsetting av arbeidet med en kanal fra Middelhavet til Dødehavet.

I lys av den truende kraftkrisen og den svinnende vanntilførsel til Dødehavet, har presidenten i Israels Handelskammer, Uriel Lynn, nylig øvet sterkt press på Israels regjering, at den tar opp igjen forslaget om om å lage en underjordisk kanal mellom Middelhavet og Dødehavet.

Lynn sendte denne uken handelskammerets brev til Miljødepartements statsråd Gilad Erdan og Energi- og vanndepartementets statsråd dr. Uzi Landau, hvor han oppfordret dem til å utnevne en komité, som skulle undersøke alle muligheter for å realisere og igangsette en slik plan.

Det aktuelle prosjektet, som sist ble vurdert av Israels regjering i 1970, historisk kalt "Med-Dead", vil føre tilstrekkelig saltvann fra Middelhavet ned til Dødehavet, som ligger mer enn 400 under Middelhavets overflate. Samtidig vil vannet kunne drive et kraftverk ved munningen av Dødehavet som vil være i stand til å gi 240 megawatt strøm. Uriel Lynn sier at det nå er sterke og alvorlige grunner for at denne planen bør gjennomføres av både økonomiske og miljømessige hensyn.

Lynn anbefaler at arbeidet med kanalen blir finansiert hovedsaklig med obligasjonslån. "Jeg foreslår derfor at regjeringen oppnevner et partsammensatt utvalg som snarest mulig bør komme med et gjennomføringsforslag," sier Lynn i handelskammerts brev.

Som et foreløpig svar skrev statsråd Uzi Landau i et brev sist onsdag at regjeringen faktisk hadde vedtatt i 2007 å gjennomføre en undersøkelse for å gjennomføre en slik mulighet fra Rødehavet i syd til Dødehavet, i stedet for fra Middelhavet til Dødehavet. Landau tilføyer i sitt brev til handelskammeret at et team, ledet av Verdensbanken med representanter fra Jordan og selsvstyremyndighetene, for tiden vurderer de økonomiske og miljømessige konsekvenser for denne planen, som snart vil bli sendt til Israels regjering.