Den jødiske festen Chanokká startet i går kveld.

Fra Ordetogisrael.no/
21. december 2011.

På norsk oversettes det hebraiske substantivet Chanokká - dedikasjon, som betyr å vie eller tilpasse noe til et bestemt formål. Navnet forteller oss at denne høytiden skal minne om gjeninnvielsen av det jødiske tempelet i Jerusalem, etter at jødene seiret over den syrisk-greske hæren i 165 f.Kr.

Ifølge jødisk lov, er Chanokká - også kalt Lysfesten, en av de mindre viktige jødiske helligdager. Imidlertid har feiringen av Chanokká blitt mye mer populær i vår tid på grunn av sin nærhet til den kristne julefeiring. Høytiden faller på den tjuefemte dagen i den jødiske måneden Kislev. Siden den jødiske kalenderen er basert på månens bevegelse, faller Chanokká som regel en gang mellom slutten av november og slutten av desember. Iår starter høytiden i aften.

I 168 f. Kr. ble det jødiske tempelet beslaglagt av syrisk-greske soldater, og det ble bestemt at guden Zevs skulle tilbes. Dette opprørte det jødiske folk, men mange var redd for å slå tilbake av frykt for represalier. I år 167 f.Kr. bestemte den syriske-greske keiser Antiokus at de jøder som ikke tilba Zevs i templet skulle straffes med døden.

Den jødiske motstanden begynte i landsbyen Modiin i nærheten av Jerusalem. Greske soldater truet jødene i landsbyen til å tilbe avgudene samt spise svinekjøtt, begge deler er forbudt for jøder. En gresk offiser beordret ypperstepresten Mattatja til å bøye seg for disse kravene, men Mattatja nektet. Når en annen landsbyboer gikk frem og tilbød seg å samarbeide på Mattatjas vegne, ble ypperstepresten rasende. Han trakk sverdet og drepte landsbyboeren. Deretter vendte han seg mot den greske offiseren og drepte ham også. Hans fem sønner og de andre landsbyboerne angrep så de gjenværende soldatene og drepte dem alle.

Mattatja og hans familie gikk i dekning i fjellene, der andre jøder som ønsket å kjempe mot grekerne, sluttet seg til dem. Omsider lyktes jødene å vinne tilbake landet og seire over grekerne, og de gjenvant kontrollen over tempelet i Jerusalem. Men tempelet var blitt urent på grunn av ofringen av svin og tilbedelsen av Zevs der. Jødiske soldater ble beordret til å rense tempelet ved å brenne rituell olje i Tempelet i en menorah i åtte dager. Men til sin forferdelse oppdaget de at det kun var olje nok for en dag. De tente likevel Menåraen og mirakelet skjedde til stor overraskelse for alle. Den lille mengden olje varte i hele åtte dager, og de kunne rense tempelet. Det tennes et nytt lys hver av de åtte dager ved hjelp lyset i midten.