12. september 2011.
PA afviser Vatikan-status ved FN uden EU-anerkendelse
Det palæstinensiske Selvstyre har endnu en gang afvist ethvert kompromis om sine krav og insisterer på, at de ikke vil nøjes med en FN-status, der svarer til den, Vatikanet har foreslået.
Udenrigsminister Riyad Malki har benægtet påstande om, at Det palæstinensiske Selvstyre har modtaget et tilbud fra EU om, at de får observatørstatus, der svarer til den, Vatikanet har.
Han fortalte til radioen Palæstinas Stemme (Voice of Palestine radio), at Palæstina let kunne få en observatørstatus eller en ikke-medlem-status ved FN uden noget behov for et officielt tilbud, eftersom de har det flertal af stemmer, der er nødvendige for at opnå dette i generalforsamlingen.
Malki sagde, at “Vatikan-modellen” er meningsløs uden EU’s anerkendelse af Det palæstinensiske Selvstyre.
Men Kvartetten – EU, USA, FN og Rusland – er delt i dette spørgsmål.
Rusland og flere europæiske lande er stærkt imod enhver jødisk tilstedeværelse i hele Jerusalem, Judæa og Samaria og er heller ikke begejstret for, at Israel bliver anerkendt som en “jødisk stat.”
Mens vestlige diplomater rejser frem og tilbage mellem Jerusalem og Ramallah for at forsøge at udarbejde en diplomatisk aftale for at redde ansigt, blev den ledende embedsmand i Det palæstinensiske Selvstyre Nabil Shaath sidste søndag citeret i New York Times for at sige: “Uanset hvad, der bliver tilbudt, er det for sent.”
---------------------------------
Jerusalem-arabere 'fjern' israelske lærebøger
Arabiske skoler, beliggende i kvarterer i Jerusalem, som Det palæstinensiske Selvstyre gør krav på i deres forsøg på at blive et nyt land, nægter at bruge israelsk-ændrede lærebøger.
Skolelederne og lærere i skolerne har sagt, at de ikke vil undervise med arabisksprogede materialer, der er blevet revideret og ændret af Israels undervisningsministerium, bekendtgjorde en embedsmand fra PA sidste onsdag.
For at undgå at bruge de nye, reviderede bøger købte omkring 90 procent af eleverne, der går i skolerne, i stedet de officielle PA udgaver, ifølge Samir Jibril - den embedsmand i PA, der er ansvarlig for undervisning i Jerusalem. Jibril fortalte til WAFA nyhedsbureauet, at PA’s lærebøger ville blive kopieret og omdelt blandt resten af eleverne.
“Alle palæstinensiske skoler må kun undervise i den palæstinensiske udgave af 2011’s pensum af lærebøger, der er fremstillet af det palæstinensiske undervisningsministerium,” fortalte Jibril til WAFA. Han beskrev Israels undervisningsministeriums revisioner af PA’s lærebøger i Jerusalem som “provokerende” og beskyldte den jødiske stat for at forsøge at “fordreje historiske kendsgerninger og misinformere elever om den palæstinensiske identitet og historie.”
Striden centrerer sig om en israelsk regeringsbeslutning om at fjerne digte af poeten Haroun Hashim Rashid, såvel som al terminologi i forbindelse med intifadaen og henvisninger til Jerusalem som Palæstinas hovedstad. Hertil kommer, at Israels udenrigsministerium tilsyneladende har indført historien om jøder i Jerusalem i skolernes bøger om islamisk religion og arabisk historie og erstattet andre informationer i processen.
Født i Gaza i 1927, er et af Rashids mest kendte digte ét, der hedder “En flygtnings skrig,” som er blevet oversat til engelsk.
“En dag vil vi være tilbage og sole os i varme håb. Vi vil være tilbage - lige meget, hvor lang tid der går, eller hvor stor afstanden er,” står der i digtet.
Ligesom meget af Rashids arbejde er digtet fokuseret på PA’s “ret til at vende tilbage” – de arabere og deres millioner af efterkommeres drøm, som flygtede fra Israel i 1948 og under de krige, der fulgte, om en dag at ville være i stand til at vende tilbage og få deres hjem igen.
Denne drøm er blevet fodret og plejet som et betændt sår gennem årtierne af de omkringliggende angribende arabiske lande, der opmuntrede dem til at flygte, og som de flygtede til. Disse lande har så nægtet at acceptere dem i deres befolkninger og altid holdt dem på en armslængdes afstand i “flygtningelejre” - i senere generationer som politiske bønder - indtil i dag.
Det er af denne grund, at FN er tvunget til årligt at give milliarder af dollars i støtte til de såkaldte “palæstinensiske flygtninge” – nu flere generationer senere – i Judæa, Samaria, Gaza og i de mange andre arabiske lande omkring Israel, gennem UNRWA.
Ahmad Rweidi, den PA embedsmand med ansvar for Jerusalems afdeling af PA’s formand og Fatah-leder Mahmoud Abbas’ kontor, fortalte WAFA, at han betragtede Israels undervisningsministeriums afgørelse som værende “ulovlig, fordi Jerusalem er en besat by.”
I torsdags lancerede PA officielt sin kampagne for at opnå anerkendelse som et uafhængigt, suverænt arabisk land og medlemskab i FN.
Kirsten Genach, 12. september 2011.