Vil USA stoppe bistanden til arabiske land?

Fra Ordetogisrael.no/
22. juli 2011.

Republikanerne i USA varsler at de vil gå inn for å redusere bistanden til Pakistan, Israels arabiske naboer og venstreorienterte land i Latin-Amerika.

I løpet av et høylytt møte i utenrikskomiteen i Representantenes hus som varte langt utover kvelden onsdag, tok republikanerne sikte på nedskjæringer på president Barack Obamas bistandsbudsjett til en verdi av 6,4 milliarder dollar.

Blant tiltakene republikanerne foreslår, er å legge nye strenge betingelser på bistanden til Pakistan på et tidspunkt da det er stadig større bekymring for hvor Pakistans militære og etterretning står i kampen mot al-Qaida og Taliban.
– Dette lovforslaget bør gjøre det klart for den pakistanske regjeringen at vi ikke kan fortsette som før, og at de blir holdt ansvarlig om de nekter å samarbeide, sier den republikanske komitélederen Ileana Ros-Lehtinen fra Florida.

Obama-administrasjonen reduserte nylig militærbistanden til Pakistan med rundt en tredel, men lovte samtidig at 7,5 milliarder til skoler, infrastruktur og demokratiske institusjoner over fem år skal fortsette. Det republikanske forslaget vil sette også denne bistanden i fare om ikke administrasjonen kan vise til at Pakistan er villig til å kjempe mot militante islamister. Den demokratiske representanten Howard Berman er enig i at det må stilles krav til Pakistan, men han vil ikke stramme inn på den sivile bistanden.

Komiteen var ventet å stemme over forslagene senere torsdag. Men selv om de blir vedtatt, vil de trolig møte motstand i Senatet, og de to kamrene må da jobbe fram et kompromiss. Ifølge Republikanernes forslag skal USA også gjøre slutt på den mangeårige militærstøtten til Egypt om ikke de nye lederne der står fast på fredsavtalen med Israel, og holder Det muslimske brorskapet borte fra makten.

Republikanerne vil videre kutte all sikkerhetsstøtte til Libanon, til palestinerne og til Jemen om islamske bevegelser som Hamas og Hizbollah slipper til makten.