USA - plan om utsettelse av avstemming om palestinsk statsdannelse.

Fra Idag.no/
21. september 2011.
Af Richard Oestermann.

USA har forelagt Den Palestinske Myndighed (PA) en plan om, at den kan forelegge FN forslaget om en palestinsk stat, men at man utsetter forhandlingene om dette i 12 måneder.

Amerikanerne og deres allierte har i siste øyeblikk endret taktikken om hvordan man kan unngå en krise rundt en palestinsk statsdannelse, og ballen ser nå ut til å være på PA's banehalvdel like før dommerens fløyte lyder.

Det Hvite Hus har meddelt at president Barack Obama skal møte PA's president, Mahmoud Abbas til avgjørende drøftelser i 11. time. Amerikanerne håper at en vedtagelse av en slik plan kanskje vil kunne forhindre Abbas i å forelegge palestinernes sak offisielt for Sikkerhedsrådet, der USA vil nedlegge veto - og således gi de internasjonale fredsmeglerne ytterligere tid til å utarbeide en erklæring som grunnlag for en gjenopptagelse av de israelsk-palestinske forhandlinger.

Ifølge Det Hvite Hus' stedfortredende nasjonale sikkerhetsrådgiver, Ben Rhodes, vil Obama understreke, at en forhandling i FN ikke er veien å gå for å oppnå en palestinsk stat.

Obama vil likeledes møte Israels statsminister, Binyamin Netanyahu. Som ledd i den nye amerikanske planen, vil "kvartetten" av Mellomøsten-forhandlere (USA, Rusland, FN og EU) fremsette en erklæring som tar hensyn til såvel Israels som palestinernes bekymringer og fastsette en tidtabell for en tilbakevending til de nedfrosne fredsforhandlingene . En slik utvikling vil gøre det mulig for Abbas å "redde ansikt" og forhindre et mulig nederlag, som vil gi mere makt til Hamas.

Et viktig punkt i planen vil være en tilslutning til til ideen om to stater for to folk - jøder og palestinere - en litt endret versjon av Israels krav om annerkjennelse av Israel som "en jødisk stat".

Hittil har ingen av partene villet gjøre dramatiske innrømmelser.

Obama og Sarkozy
Også Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, ventes - likesom Obama - å ville prøve å presse Abbas til ikke å kreve fullt FN-medlemsskap for palestinerne, og i stedet anmode om en opgradert status i verdensorganisasjonen.

Netanyahu, som skal møte Obama, etter hans samtale med Abbas, er utsatt for kritikk fra forskjellige israelske hold..

Den tidligere leder av Tel Aviv Universitets Jaffee Center for Strategiske Studier, Yossi Alpher, sier:

- For første gang etter mange år med konflikter og mislykkede forhandlinger har palestinerne initiativet. Uansett hva som skjer i FN, vil det være til palestinernes fordel. Et isolertt, forvirret og brautende Israel under statsminister Binyamion Netanyahu har mistet initiativet – og PLO-formann Abbas har grepet det. Vinden fra den arabiske revolusjonære bølge - selvbestemmelse og makt til folket - er i hans seil.

Også Obama får sitt pass lest og påskrevet av en annen fremtredende israeler, Zvi Bar'el, spaltist i morgenavisen "Ha'aretz". Han skriver:

- Idag, ved åpningen av FN's Generalforsamling står Washington som en befestet mur, som blokkerer palestinernes inntreden i FN. Listen av trusler og fremtidig straff som vil bli tildelt president Abbas og hans stat, hvis den blir opprettet, garanterer at det vil bli en stat som er tæsket fra fødslen. Dette er kolonialisme i all sin prakt. Abbas har lært noe av Israel - at hans virkelige forhandlinger ikke er med Israel, men med Washington. New York er ikke Ramallah. Abbas har sett hvordan Israel valgte å stå frem i USA's kongress, og har omhyggeligt reagert med at gi igjen med samme mynt. I stedet for å ta en sjanse , plantet han selv et tre, utviklet det og rekrutterte omhyggeligt størstedelen av verdens land, ble hjulpet av Israels feiltagelser, dro fordel av Jerusalems isolasjon, vurderte "for" og "imot" - og besluttet at selv tap ville innebære en fordel.