Israel godtar forslag fra kvartetten om direkte forhandlinger.

Fra Ordetogisrael.no/
2. oktober 2011.

Statsminister Benjamin Netanyahu meddeler idag at Israel aksepterer Midt-Østenkvartettens forslag om å gjenoppta direkte forhandleinger uten forhåndsbetingelser med de palestinske selvstyremyndighene.

Tidlig søndag morgen hadde statsminister Benjamin Netanyahu et møte med sitt indre kabinett, hvor de ble enig om å gjenoppta direkte forhandlinger med palestinerne. Midt-Østenkvartetten, som består av FN, USA, EU og Russland, krever at også de palestinske selvstyremyndighetene godtar direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

Straks etter Netanyahus uttalelse, kom talmannen for selvstyremyndighetens leder Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdainah, med krav om at Israel måtte stoppe bosetningen samt anerkjenne grensene fra 1967, før de kunne vende tilbake til direkte forhandlinger.

Kvartettens uttalelse oppfordrer begge parter å overvinne nåværende hindringer og gjenoppta direkte bilaterale forhandlinger uten forsinkelser og uten forhåndsbetingelser. Det blir foreslått et forberedende møte mellom partene innen en måned for å få godtatt en agenda samt en møtemetode. Det forutsettes fra kvartettens side at en avtale er klar innen utgangen av 2012. For å få til betydelige fremskritt i forhandlingene, er det lagt opp til en internasjonal konferanse i Moskva denne høsten.