"Vi trenger ingen form for humanitær hjelp," innrømmer Gazabeboere.

Fra OrdetogIsrael.no
2. juli 2011.

Israelske myndigheter har lenge hevdet at humanitær hjelp til Gaza har vært unødvendig, da beboerne der lett kan anskaffe hva de trenger til livets opphold. Nå innrømmer flere beboere overfor Israels største avis´ nettside Ynetnews at Israels påstand er riktig.

Israels største og mest besøkte nettsted Ynetnews har hatt kontakt med flere forretningsmenn og lokale personer i Gaza, som kan bekrefte at de idag kan anskaffe seg hva de trenger til livsopphold. De ser derfor intet behov fra at utenlandske hjelpegrupper kommer til Gaza med sine skip.

"Flotiljen vil ikke kunne bringe oss ting som mannen i gata ikke har fra før. Vi har rikelig med varer i butikkene, og kan få nye forsyninger takket være trailere som daglig kommer fra Israel. Mye blir dessverre beslaglagt av Hamas og solgt til ublu priser. Et problem er at vi ikke kan få eksportert vår produksjon, men det er et resultat av ti år med våpenssmugling", fortalte en Gazabeboer til Ynetnews.

Flere av aktivistskipene har avsluttet tanken på å prøve å komme til Gaza og reist hjem. De resterende skipene ligger fast i Aten, og er nektet utreise av de greske myndigheter med forskjellige begrunnelser. Aksjonistene påstår at det er Israel som har truet Hellas, noe ikke Hellas bekrefter. Et amerikansk skip, "Audacity of Hope," prøvde fredag å forlate havnen i Aten, men ble stanset av greske marinefartøyer. Aksjonistene på dette skipet har tidligere uttalt at de ikke ville ha med humanitær hjelp, da deres oppgave kun var å bryte Israels blokade av Gaza.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, sa i forrige uke at han hadde beordret den israelske hær å gjøre alt som var nødvendig for å stoppe flotiljen fra å nå inn til Gaza, men også å gjøre alt for å unngå maktkonfrontasjon med aktivistene. Flotiljearrangørene har anklaget Israel for å ha truet Hellas politisk til å stanse båtene, men sannheten er at mesteparten av det internasjonale samfunnet har rådet Hellas til å gjøre dette.