"Obama vision" bliver grundlaget for fred i Mellemøsten.

Fra IsraelToday.co.il
Af Ryan Jones.
Den 5 juni 2011.

Akkurat som israelske embedsmænd frygtede, er US præsident Barack Obama's "vision" - at trænge Israel tilbage til 1967-grænserne – blevet grundlaget for internationale fredsbestræbelser i Mellemøsten.

Sidste uge tilbød Frankrig at være vært for fornyede fredsforhandlinger, baseret på "Obama visionen." Den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, accepterede i weekenden det franske forslag, selv om det sandsynligvis ville gøre en ende på hans kampagne om ensidigt at erklære en Palæstinensisk stat i FN i september.

Ifølge det Betlehem-baserede Palæstinensiske nyhedsbureau, Ma'an, har Abbas og hans rådgivere indset, at FN’s tilbud om en statsdannelse er en blindgyde, da US aldrig vil tillade at det træk går igennem i Sikkerhedsrådet.

Men det ser ud til, at bare truslen om at træffe sådanne ensidige tiltag har båret frugt. En tidligere rådgiver for ÙS præsidenter i Mellemøst-spørgsmålet sagde, at Obama's "1967-grænser" i den politiske tale var en forbløffende og hidtil uset vedtagelse af de Arabiske holdninger til fredsprocessen med Israel.

Hvis Obama’s erklærede betingelser bliver udgangspunktet for nye forhandlinger, har Abbas fået langt mere, end han ville have i FN.

Dog vil Abbas nu måtte kæmpe med sine nye regerings-partnere i Hamas, som kaldte hans accept af det Franske forslag "forhastet og forkert."

Hamas ser ingen mening i forhandlinger med Israel, baseret på 1967-grænsen, eller på anden måde, da gruppen stadig er dedikeret til at se, at en Palæstinensisk stat helt erstatter Israel.

Bekymret over at se Israel yderligere isoleret, sagde premierminister Benjamin Netanyahu søndag, at Israel også positivt undersøger det Franske forslag. Netanyahu har dog rejst et forbehold overfor Paris’ plan om at nå frem til en aftale om grænserne, før emnet om de "Palæstinensiske flygtninge" bringes på bane.

Under sit besøg i Washington i sidste måned blev Netanyahu bredt set som belærende Obama, efter at sidstnævnte pressede på med tanken om at vende tilbage til grænserne fra 1967.

Netanyahu ser - ligesom de fleste Israelere - grænserne fra 1967 som uforsvarlige, og er ikke indstillet på at udrydde alt Jødisk liv i Judæa og Samaria (den såkaldte "Vestbred") eller at bryde Jødernes gamle krav på disse arealer.

Oversat fra: http://www.israeltoday.co.il/tabid/178/nid/22815/language/en-US/Default.aspx