Forsoningsavtale mellom Fatah og Hamas, men vil ikke ha fred med Israel.

Fra Ordetogisrael.no/
28. april 2011.

Flere meldinger går nå ut på at det er oppstått enighet mellom Fatah og Hamas om en forsoningsavtale, men dette inkluderer ikke noen fredsavtale med Israel, sier Hamas.

Ved kunngjøringen av forsoningsavtalen mellom Fatah og Hamas, gir Hamas klart uttrykk for at de ikke vil ikke forhandle om fred med Israel. Hamaslederen Mahmoud al-Zahar sier at fred med Israel ikke finnes på den nye palestinske regjeringens agenda. Han understreker at avtalen er første steg på veien mot å etablere en selvstendig stat, som vil skje på en pressekonferanse i Cairo sannsynligvis i september måned. Komiteleder i Fatah og sjefsforhandler Azzam al-Ahmed sa på en pressekonferanse onsdag: "Avtalen er begynnelsen, og vi vil ta raske skritt for å avslutte okkupasjonen og etablere en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad."

I sin første kommentar om avtalen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det står opp til Fatahs leder Mahmoud Abbas å velge mellom Hamas eller Israel.

Fatahlederen Abbas forteller at Israel på forhånd hadde advart Fatah om å samarbeide med Hamas om en avtale, når Hamas så klart har uttalt at de ikke under noen omstendighet vil ha forsoning med Israel. Men Abbas uttalte under sitt besøk i Moskva at Hamas var "en del av det palestinske liv og må være med på å få avsluttet Israels okkupasjon."

Den tyrkiske utenriksminister Ahmet Davutoglu var raskt ute med å gratulere Abbas med forsoningsavtalen. USA reagerte onsdag kjølig på nyheten om avtalen, og kaller Hamas en terroristgruppe som alle palestinske regjeringen må ta avstand fra. "USA støtter palestinsk forsoning på vilkår som fremmer fredens sak. Hamas, derimot, er en terroristorganisasjon som dreper sivile. For å spille en konstruktiv rolle for å oppnå fred i Midt-Østen, må Hamas gi avkall på vold og overholde tidligere avtaler samt anerkjenne Israels rett til å eksistere," sa presidentents talsmannen Tommy Vietor i sin uttalelse om saken.