Diplomatisk kamp mod terrorisme.

12. december 2010.

Mens USA og andre vestlige lande erklærer Hamas for en "terroristorganisation" på papiret, så er Israel nødt til at beskæftige sig med denne virkelighed på daglig basis.

For Israel betyder Hamas' status som terrororganisation, at de beskæftiger sig med raketter, terrorister, efterretninger, checkpoints, og somme tider bortvisning af Hamas ledere fra Israel - selv på bekostning af international kritik.

I sidste uge (onsdag) f. eks.beordrede en israelsk domstol et Hamas parlaments-medlem, Muhammed Abu-Tir udvist fra Israel, efter at han kom ind i Jerusalem på trods af manglende opholdstilladelse.

Israelske embedsmænd eskorterede den tidligere orange-skæggede Abu Tir til en kontrolpost nær det nordlige Jerusalem, hvor han blev krammet af sine tilhængere, og endnu engang blev et omdrejningspunkt for fordømmelsen af Israel. Robert Serry, FN's særlige koordinator for den mellemøstlige fredsproces, sagde, at præcedens sat af israelske afgørelser var "bekymrende" og "rejste alvorlige bekymringer for menneskerettighedssituationen ... Det er vigtigt, at alle parter afstår fra provokerende handlinger, især nu".

Hamas fordømte udvisningen som "racistisk", og sagde, at det ville "kun tjene til at styrke kampen" - dvs terrorismen mod Israel. Abu Tir var frataget sin opholdstilladelse for sine aktiviteter i den islamistiske bevægelse, Hamas – præcis den type af aktiviteter, som har gjort Hamas fredsløst i USA, Canada, EU, Japan og andre steder.

Han blev arresteret og fængslet for flere måneder siden for at komme ind i Jerusalem, og er nu blevet løsladt og deporteret. Han blev desuden idømt fire-måneders fængsel, som kun kan effektueres, hvis han igen kommer ind i Israel indenfor de næste tre år.

Tre andre får asyl hos Røde Kors
Israel er midt i at træffe lignende foranstaltninger mod tre andre førende embedsmænd fra Hamas, som har fundet tilflugt i det østlige Jerusalems kontorer hos Røde Kors (ICRC). Den omstændighed, at Røde Kors giver husly til lederne af den samme gruppe, som ikke tillader Røde Kors at besøge den tilfangetagne IDF soldat, Gilad Shalit, har udløst protester i Israel.

Israel National News (INN) talte for tre måneder siden med den vikarierende ICRC talsmand, Cecilia Goin, som forklarede: "Vi har gjort det klart, at hvis politiet kommer for at arrestere [de tre Hamas mænd], har vi ikke ekstra-territorial status, og vi vil ikke gøre noget for at stoppe politiet."

Adspurgt om, hvorfor ICRC lader dem bo i deres lokaler, forklarede Goin, at ICRC betragter det østlige Jerusalem som "besat område", og at de tre Hamas-ledere "betragtes som beskyttede personer i henhold til international humanitær lov, som anført i artikel 4 i den Fjerde Geneve-konvention."

"Fortolkning af denne bestemmelse kan der sættes spørgsmåltegn ved”, bemærkede INN, "men hvorfor er ICRC ikke i overensstemmelse med sin egen fortolkning og beskytter folk fra Hamas, hvad den mener ville være en ulovlig anholdelse af Israel?"

Goin gentog, at ICRC ikke kunne/ikke ville forhindre det israelske politi i at anholde dem.

Hvad med Gilad Shalit? Goin forklarede, at ICRC flere gange havde mødtes med Hamas for at kræve, "at vi får lov til at besøge Gilad Shalit, eller i det mindste får lov til at levere de tusindvis af breve, postkort og beskeder, vi opbevarer i vort Gaza kontor til ham. Men hver gang har Hamas afslået vor anmodning ."

Kirsten Genach, 12. december 2010
SupportIsrael.net