Rapport: Arabiske lande presser på for angreb på Iran.

23. november 2011.

Nyerhvervede efterretningsrapporter viser, at flere arabiske lande i Mellemøsten forsøger at påvirke USA til at angribe Iran i år, rapporterede Israels Channel 10.

Ifølge rapporten, som siges at gå rundt i Storbritanniens politiske kredse, vil Saudi-Arabien have Obama-administrationen til at angribe Irans atomanlæg før den endelige tilbagetrækning af amerikanske tropper fra Irak.

Den amerikanske præsident har lovet at lukke døren til det amerikanske militære engagement i Irak ved årets udgang; men Riyadh er efter sigende bange for, at Iran vil bruge det amerikanske exit til at overtage landet.

Siden 2008 har embedsmænd i den midlertidige irakiske regering klaget til Washington over, at både Iran og Saudi-Arabien har finansieret henholdsvis shia-muslimske og sunni-muslimske oprør, der har plaget landet, siden den amerikansk-ledede invasion, der væltede den afdøde diktator Saddam Hussein.

Sikkerhedseksperter siger, at Bagdads sikkerhedsstyrker er uforberedt på at konfrontere de rivaliserende opstande, der holder Irak i deres greb, og at Obamas stædige indsat for at opfylde sit kampagneløfte kan få katastrofale konsekvenser – både for regionen og for amerikanske interesser.

Saudi-Arabien og dets arabiske Golf-allierede er blevet låst fast i en strategisk kamp med Iran om overherredømme over Den persiske Golf og har beskyldt Teheran for at søge at destabilisere regionen gennem dets ‘shiitiske udbredelse.’

Arabiske Golf-ledere har forsøgt at lægge pres på Iran og dets regionale allierede – især den syriske præsident Bashar al-Assad – ved at alliere sig med Vestmagterne, som er imod Teherans aggressive indstilling.

De har også sluttet sig til, at vestlige magter angriber Irans atomprogram, som de først og fremmest anser for at være rettet mod dem – i stedet for Israel, som Iran gentagne gange har truet med ødelæggelse.

Saudi-Arabien har også sagt, at hvis Iran får atomvåben, vil Riyahd også eftertragte dem, hvilket øger truslen om et atomvåbenkapløb i Mellemøsten. Analytikere siger, at det kan være en løftestang til at anspore Obama til at ændre kurs fra sin nuværende passive sanktionsdrevne holdning overfor Iran.

På trods af dette har arabiske magter været tilbageholdende med offentligt at kræve et angreb på Iran, hvilket har været en højt-profileret del af den israelske premierminister Binyamin Netanyahus diplomatiske dagsorden.

I stedet siger observatører, at de har forsøgt at arbejde bag kulisserne for at undgå at blive opfattet som om, de arbejder i samråd med Israel.

Kirsten Genach, 23. november 2011.
SupportIsrael.net/